De Basenji of Congoterriër is een van de oudste hondenrassen. Het belangrijkste kenmerk is dat de honden nauwelijks blaffen.  Basenji communiceert met mensen door te snuiven, zuchten en andere rustige geluiden te maken. Dit is een geboren jager, een trouwe metgezel van een actieve eigenaar. Deze unieke hond heeft veel voordelen. Maar dit betekent niet dat hij beter is dan andere huisdieren. De Basenji heeft een complex karakter, een onafhankelijk karakter en een actief temperament. Niet iedereen kan het grootbrengen van zo'n dier aan. Daarom moet je de beschrijving van het ras, de voor- en nadelen en beoordelingen van de eigenaren bestuderen. 

Basenji 

OVER HET RAS :

  De Basenji is een Afrikaans primitief ras dat over het algemeen zijn oorspronkelijke natuurlijke uiterlijk heeft behouden. Basenji's worden in sommige delen van Afrika nog steeds in het wild aangetroffen. De Basenji is oorspronkelijk uit Afrika gehaald en is sinds de 21e eeuw een geregistreerd FCI-ras. De eerste Basenji’s werden vanuit Afrika naar de VS en Engeland gebracht, vanwaar ze zich al naar Europa verspreidden.

 

  De Basenji was oorspronkelijk een jachthond en is tegenwoordig vooral een gezelschapshond waarmee je verschillende activiteiten kunt beoefenen, bijvoorbeeld: tentoonstellingen bijwonen, veld- en baanlopen, behendigheid etc. Basenji’s hebben een krachtig jachtinstinct en jagen hun prooi voornamelijk ‘op zicht’. Hun jachtinstinct en achtervolging wordt gebruikt bij hardloopwedstrijden. De persoonlijkheid van de Basenji is de afgelopen jaren veranderd en het ras is opener en socialer geworden, maar sterke territorialiteit en dominantie blijven nog steeds relevant.

 

  Basenji's verschillen van andere hondenrassen doordat ze meestal maar één keer per jaar loops zijn. Op het noordelijk halfrond meestal in september-oktober en op het zuidelijk halfrond meestal in maart-april. Basenji's hebben een lange levensduur en zijn over het algemeen een redelijk gezond ras. Het ras heeft echter meerdere specifieke erfelijke ziekten, waarvan er drie een genetische test hebben (Fanconi-syndroom, PRA BJ1,Pyruvaat Kinase Deficiëntie (PKD)). Momenteel zijn de grootste gezondheidsproblemen voor het ras cystinurine-urinestenen en epilepsie. De belangrijkste problemen bij ouder wordende honden in het ras zijn: gehoorverlies, vaker drinken en plassen, tandsteenvorming en ontsteking van het tandvleesweefsel .

  Basenji's zijn roedelhonden die goed overweg kunnen met hun familieleden, sociaal, heel slim, ze kunnen een toegewijde vriend en metgezel voor een persoon worden. Het wordt niet aanbevolen om Basenji’s alleen thuis te laten, vooral niet tijdens de puppytijd. Langdurige eenzaamheid kan leiden tot destructief gedrag.

 


Algemene kenmerken       van de Basenji

  Sommige hondenfokkers zijn van mening dat de Basenji-hond ideaal geschikt is voor een appartement . Basenji is geschikt voor actieve mensen voor wie stilte en netheid in huis belangrijk zijn. Deze huisdieren blaffen niet en ruiken niet naar honden. Maar naast rustig gedrag en onderhoudsgemak heeft de Basenji nadelen. Dit is een eeuwenoude jager, slim, onafhankelijk en zelfredzaam. Soms zeggen ervaren eigenaren dat het de Basenji is die een persoon in zijn roedel opneemt, en niet de persoon die een huisdier krijgt.


  Dit ras is niet geschikt voor onervaren eigenaren, maar ook niet voor degenen die een gehoorzame hond wilt 
hebben. Basenji's werden niet kunstmatig gefokt, dus behielden ze hun oude instincten en gedragskenmerken. Degenen die gefascineerd zijn door het gebrek aan geblaf en gemakkelijke verzorging, kunnen andere problemen tegenkomen bij het houden of trainen. Het unieke van deze hond is dat de stem van de Basenji erg hoog is. Het is gemakkelijk om ze te leren zingen, ze kunnen mopperen en geluiden maken die op lachen lijken.

 

  Pluspunten:

*klein formaat maakt het mogelijk om het in een klein appartement te wonnen;

*ziet er mooi uit;

*thuis gedragen ze zich heel stil en kalm;

*slim, snel van begrip;

*niet agressief, behandelt mensen vriendelijk;

*zeer schoon, likken zichzelf als katten, hoeven niet vaak te worden gewassen;

*En ze hebben geen hondengeur ;

*gemakkelijke verzorging, ze verharen bijna niet, geen allergieën;

*goed ontwikkelde jacht- en bewakingskwaliteiten;

*blaft nauwelijks;

*gezond, met goede zorg kunnen ze 16 jaar oud worden.

 

  Minpunten:

*zeer actief, energiek, heeft hoge fysieke activiteit nodig;

*nieuwsgierig, haalt vaak grappen uit en misdraagt ​​zich;

*onafhankelijk, koppig, houd niet van gehoorzamen;

*stelen voedsel ;

*kunnen wegrennen, omdat ze door het jachtinstinct alles achtervolgen wat beweegt;

*kunnen niet altijd goed overweg met huisdieren en kan agressief zijn tegenover andere honden;

*tolereren geen kou en water, hebben kleding nodig bij vochtig en koud weer;

*zijn nog steeds vrij zeldzaam, daarom zijn ze niet goedkoop in aanschaf.

 

 


  De populariteit van dit ras wordt verklaard door zijn unieke eigenschappen die niet bij andere honden te vinden zijn. De volgende ongebruikelijke kenmerken kunnen worden opgemerkt:

 

  • Je kunt het blaffen van de Basenji nauwelijks horen, maar in plaats daarvan hoor je gerommel, mopperen, snuiven, grommen of huilen;
  • door de speciale structuur van het strottenhoofd kunnen ze geluiden produceren die lijken op Tiroolse jodelmelodieën;
  • als de hond ergens in geïnteresseerd is, gaat hij op zijn achterpoten staan ​​en kan hij lange tijd blijven staan;
  • vertegenwoordigers van het ras houden niet van water, wassen zichzelf en zijn erg schoon;
  • heeft katachtige gewoonten, kan in bomen klimmen en kan thuis op een tafel of kast klimmen;
  • het ontwikkelde jachtinstinct kan niet onder controle worden gebracht, zelfs professionele training helpt niet - de Basenji zal nog steeds wegrennen als iets hem aantrekt;
  • Onderzoek door wetenschappers heeft uitgewezen dat deze hond een genetische ondersoort is van de grijze wolf;
  • Hondenexperts beschouwen de Basenji als de slimste hond van alle rassen, maar ook als de moeilijkste om te trainen.